“Ik volg Oranje Wit nog op de voet”

29 december 2021 - 16:27

Drie jaar geleden vertrok Angelo Leendertse (24) naar Amerika om er Business Management te gaan studeren en te voetballen bij het collegeteam USAO Drovers. Door de lockdown van vorig jaar kon hij al anderhalf jaar niet naar huis, maar vorige week verraste hij zijn moeder met een onverwachts bezoek: “Ik had expres niets gezegd, ze wist niet wat ze zag. Super gaaf!”

Angelo vindt het heerlijk om weer even thuis te zijn. Hij vindt het niet nodig om het interview in het Engels te doen, maar over de Nederlandse taal moet hij wel steeds langer nadenken. ”Die taal was in het begin nog wel een dingetje hoor”, vertelt Angelo. “Ik had wel Engels op school gehad, maar werd in Amerika natuurlijk gelijk in het diepe gegooid. Maar nu kan ik me prima verstaanbaar maken.” Angelo studeert Business Management aan de University of Science and Arts in Oklahoma. Zoals bij alles was het begin even wennen, maar inmiddels heeft Angelo zijn draai prima gevonden en heeft hij het erg naar zijn zin. “Uiteraard mis ik mijn moeder en familie, maar ik heb zeker geen spijt van deze keuze.”

Sportklimaat
Amerika: het land van de onbegrensde mogelijkheden en extreme sportbeleving. Soccer is nog niet zo groot als de ‘echte’ Amerikaanse sporten American football, honkbal, basketbal en ijshockey, maar het wordt steeds bekender. “Je ziet dat het voetbal groeit hier. Wij trainen in de ochtend en gaan daarna meteen door naar school. Het gaat er echt professioneel aan toe. We trainen tegenwoordig ook met apparatuur die alle data registreert. Die data worden echt bekeken en samen met je wedstrijdstatistieken (Angelo’s score dit seizoen: zeven goals en vier assists) meegenomen in de beoordeling of je beurs wordt verlengd, verlaagd of verhoogd”, vertelt Angelo, die inmiddels op een andere positie in het veld speelt. Angelo: “Ja, jij kent mij natuurlijk als speler op 10, achter de spitsen, maar de trainer wilde mij meer in balbezit hebben, dus heeft hij me als verdedigende middenvelder op 6 gezet. Een beetje mixed feelings heb ik er wel over, want ik krijg inderdaad meer de bal, maar ben ook minder vaak bij de goal en dat vind ik wel leuker eigenlijk.” 

Toekomst
Zijn studie duurt nog anderhalf jaar en misschien wordt het voetbalseizoen daarna nog met een jaar verlengd, om het verloren lockdown-seizoen in te halen. Angelo: “Het is moeilijk te zeggen. Het kan inderdaad dat ik er nog een jaar aan vastplak. Maar niets is nog zeker.” Als ik halverwege mijn laatste vraag ben, lacht Angelo: “Haha, of ik ooit terugkom? Ja, die vraag had ik al aan zien komen natuurlijk. Oranje Wit is en blijft mijn club en alhoewel ik veel spelers en de trainer niet ken, volg ik ze nog op de voet.” Maar dat is geen antwoord op de vraag… Angelo: “Ik zeg nooit ‘nooit’. Misschien dat ik het eerst nog op een hoger niveau ga proberen en daarna kan het zeker!” Hij voegt er nog aan toe: “Dat mis ik trouwens wel, de gezelligheid van de Oranje-Witkantine. Dat heb je hier echt niet.”