Achter de schermen: doorstroom van de jeugdopleiding naar het eerste elftal

05 juli 2022 - 15:12

Wie koopt de voetballen en pionnen in? Hoe komt een beleidsplan tot stand? Wat komt er allemaal kijken bij het runnen van een voetbalclub? In de serie 'Achter de schermen' duiken we in de organisatie achter de club. Met deze keer het onderdeel 'Doorstroom van de jeugdopleiding naar het eerste elftal.'

Zo hoog mogelijk spelen met zoveel mogelijk Oranje-Witters. Al jarenlang is dat het streven en beleid van de club. De afgelopen maanden werd er gewerkt aan een concretere doelstelling. En aan een plan dat die doelstelling haalbaar moet maken. Aan het woord zijn Ron Stieding en Winfred Roggeveen.

Actief aan de slag

“Het beleid dat onder andere gaat over doorstroom van eigen jeugd naar het eerste elftal is ruim zes jaar geleden geschreven”, begint Ron die binnen Oranje Wit bestuurlijk verantwoordelijk is voor voetbaltechnische zaken. “We vonden het tijd worden om dit nog eens goed te bekijken en er actief mee aan de slag te gaan in de club.” Zo gezegd, zo gedaan. Samen met de Technische Commissie maakte Ron een plan van aanpak voor de komende drie jaar. Daarbij haakte hij ook Winfred aan. Ron: “Het voetbalbestuur bestaat maar uit twee mensen: een voorzitter voetbaltechnische zaken en een voorzitter voetbal organisatorische zaken. We kunnen nooit met z’n tweeën alles uitvoeren. Voor onder andere deze opdracht heb ik Winfred gevraagd. Hij is opgegroeid binnen de club, doorliep de jeugdopleiding vanaf de mini’s en voetbalde in het eerste. Daarnaast heeft hij verschillende trainersrollen bekleed. Hij kent de club dus goed en is vanuit die ervaring goed in staat om onze plannen te vertalen naar de praktijk.”

Aanscherpen

De eerste stap was het aanscherpen van het beleidsplan. Winfred: “We waren best vaag in onze doelstellingen als het gaat om doorstroming van jeugd naar het eerste: ‘We willen zo hoog mogelijk spelen met zoveel mogelijk eigen jeugd’. Dat is nogal breed te interpreteren. We hebben de doelstelling daarom eerst concreter gemaakt: ‘We spelen in de eerste klasse en eindigen in de top zes met zelf-opgeleide spelers. Naarmate de tijd vordert, kunnen we de ambitie naar omhoog bijstellen voor wat betreft het aantal zelf opgeleide spelers.”

“Deze doelstelling is er één waar we de komende jaren naar toe gaan werken; dat is niet iets wat je zomaar even binnen een seizoen bereikt”, vult Ron aan. “Bovendien brengt het vertalen van een doelstelling naar de praktijk een bepaalde manier van werken met zich mee. Daar zijn we vorig seizoen al mee gestart door de Technische Commissie uit te breiden en breder verantwoordelijk te maken dan alleen voor Oranje Wit 1 en 2. Ook JO19 en JO17 vallen onder hun verantwoordelijkheid. Zo valt aanstormend talent eerder op en kan actief worden ingezet op doorstroom naar het eerste door middel van bijvoorbeeld extra training, meetrainen bij een hoger team, het voeren van gesprekken over doorstroom, etc.”

Het ideale plaatje

Meer jongens uit de eigen jeugd in het eerste dus. Betekent dit dan ook dat er minder jongens van buitenaf naar Oranje Wit worden gehaald, de komende jaren? Ron: “Was het maar zo simpel. Wat je sowieso nodig hebt in een eerste elftal, is een aantal sterkhouders. Wat oudere, ervaren jongens die onze eigen jonge jongens meetrekken. Als die jonge jongens blijven, worden die vanzelf sterkhouders en kunnen zij weer nieuwe aanwas uit de eigen jeugd meetrekken. Maar dat is het ideale plaatje. In de praktijk stopt eigen jeugd ook weleens voordat het eerste bereikt wordt.” “En er vertrekken natuurlijk ook jongens omdat ze andere ambities hebben en/of ergens anders een hogere vergoeding kunnen krijgen”, vult Winfred aan.

Betrokkenheid Businessclub

Die opmerking brengt het gesprek op de betrokkenheid van de Businessclub van Oranje Wit bij dit plan. Onlangs presenteerden Ron en Winfred het plan van aanpak aan de Businessclub met als doel geld op te halen. Ron: “Voor dit plan is geld nodig; dat mag duidelijk zijn. Er is geld nodig om het spelersbudget uit te breiden zodat we (eigen) spelers kunnen behouden en kwaliteit toe kunnen voegen door het aantrekken van nieuwe spelers. Oranje Wit is een grote club die breder is dan alleen het eerste elftal. We halen daarom bewust geld op bij sponsoren voor het realiseren van dit plan. We willen niet dat dit geld uit contributie van onze leden komt.” Om de leden van de Businessclub te overtuigen werd een presentatie gegeven en een filmpje ontwikkeld. Ron: “Beiden werden positief ontvangen. Natuurlijk werden er ook kritische vragen gesteld. En dat mag ook. Dat houdt ons scherp.”

Een behoorlijke ambitie dus, waar de komende jaren hard aan gewerkt moet worden. “Dat klopt”, beamen zowel Ron als Winfred. “Maar het plan wordt breed gedragen binnen de club, dus dat is een mooie start. We hebben er vertrouwen in dat de uitwerking van de plannen de komende jaren steeds meer zichtbaar wordt.”

In de volgende editie van 'Achter de schermen' duiken we in de wereld van ons damesvoetbal.