Bestuur in beeld: de penningmeesters

22 februari 2021 - 19:11

In deze nieuwe rubriek stellen we telkens een bestuurslid aan je voor. Deze eerste keer zijn het er meteen twee, want onze penningmeesters doen de aftrap.

"Deze functie is in je eentje niet te vervullen"

  • Naam: Erik van Heusden 
  • Leeftijd: 37 
  • Privé: getrouwd, twee kinderen: een dochter en een zoon 
  • Dagelijks leven: ICT-coördinator  

Erik van Heusden is al 26 jaar lid van Oranje Wit; hij voetbalt nog steeds, in het zesde, en daarnaast tennist hij. Bovendien voetbalt zijn dochter in MO15-1 en zijn zoon in JO13-2. Vrijwilligerswerk schuwt hij ook niet; eerst was hij drie jaar trainer van het team van zijn zoon, daarna was hij dat drie jaar van zijn dochters team. Bovendien draaide hij bardiensten. Met al die vrijwilligerstaken is hij gestopt toen hij in juni 2019 toetrad tot het bestuur en samen met Martijn de Haas penningmeester werd. Er moet tenslotte ook nog wel tijd overblijven voor hobby’s, toch? Erik reageert vragend: “Andere hobby’s? Werken?”   

Hoge kwaliteit

Als je hoort wat Erik en Martijn als penningmeesters allemaal doen, snap je dat er niet veel van andere hobby’s komt. De twee hebben elk hun eigen taken, maar communiceren over alles en uiteindelijk beslissen ze ook altijd samen. Erik: “Het kost ons achteraf gezien toch wel heel veel tijd, deze functie is in je eentje niet te vervullen, zowel qua tijdsdruk als de hoge kwaliteit die wij willen leveren. Het is heel fijn om met iemand te spiegelen en te overleggen. Martijn is echt een kanjer!”  

Nieuwe kassa's

Sinds hun aantreden hebben Martijn en Erik al heel wat doelen weten te realiseren, zoals de nieuwe kassa’s, een nieuwe manier van begroten, de contributie ‘in control’ hebben, het digitaliseren van alles binnen het bestuur, en ga zo maar door. Dit jaar is door corona alles heel anders. “Het is nu een beetje rustiger qua penningmeesterstaken, daar staat tegenover dat we hard bezig zijn om zaken op te pakken die zijn blijven liggen.” Daarnaast komen er heel veel andere ‘corona-kopzorgen’ naar boven. “Het is een hele uitdaging om de club financieel gezond te houden in deze tijd. Dat is een doel op zich.” 

En dan hebben we het nog niet eens over het persoonlijke aspect. Want ja, ook Erik mist alles op de club, vooral de drukte. Maar hij ziet ook hoe mooi de vereniging is: “Oranje Wit is een vereniging met leden die door dik en dun hun clubje steunen. Dat is in deze rare tijden wel heel duidelijk geworden.  
Ik hoop dat we snel weer op het veld of de baan kunnen staan!” 

"Investeringen in de sportactiviteiten staan centraal"

  • Naam: Martijn de Haas 
  • Leeftijd: 44 
  • Privé-situatie: getrouwd, drie kinderen: een dochter, twee zoons  
  • Dagelijks leven: directeur bedrijfsvoering bij een onderwijskantoor  

Zo’n 35 jaar geleden kwam Martijn de Haas voetballen bij de F’jes van Oranje Wit. Hij is er een paar jaar tussenuit geweest om te gaan tennissen, maar keerde terug bij “de mooiste club van Dordt en omstreken.” Net als Erik voetbalt hij bij het zesde, “het leukste en mooiste elftal van de club”. En ook hij slaat regelmatig een balletje op de tennisbanen van Oranje Wit. Martijns oudste zoon voetbalt in JO13-1, na een transfer vanuit Wieldrecht. Zijn jongste zoon speelt in JO11-2, waar Martijn assistent-leider is. Voor die tijd trainde Martijn ook al jeugdteams: “Het is fantastisch om op zaterdagochtend actief bezig te zijn met ons jeugdig talent, ik kan het iedereen aanraden!” Martijn is ook buiten Oranje Wit actief; hij is lid van een gemeenschappelijk medezeggenschapsorgaan van Stichting H3O. En dan vindt hij - buiten coronatijden - ook nog tijd om er in het weekend op uit te trekken.  

Gezonde financiële huishouding

Als penningmeester houdt Erik zich vooral bezig met de dagelijkse gang van zaken, Martijn met het financieel beleid. “Uiteraard koersen we op een gezonde financiële huishouding. De sportactiviteiten staan centraal; door hierin te investeren kan iedereen op gepast niveau zijn of haar sport beoefenen en kunnen de sponsoren trots zijn op de resultaten. Maar dit kan alleen met goede faciliteiten, een mooi onderhouden en duurzame accommodatie en vele enthousiaste vrijwilligers.” Daarom hebben de mannen geïnvesteerd in een nieuw kassasysteem en - in samenwerking met SportCentrum Dordrecht en hoofdsponsor De Jager - shirts voor alle meidenteams. En ook het komend jaar staat ons een aantal investeringen te wachten waar alle Oranje-Witters blij van worden, belooft Martijn. 

Loyale Oranje-Witters

In de afgelopen jaren zijn de financiële cijfers een stuk beter geworden, maar een gezonde financiële huishouding in corona-tijd is best een opgave. “De kantineomzet is een belangrijke inkomstenbron die we nu al een tijdje missen. Onder andere dankzij subsidies slagen we er vooralsnog in om de financiën op een goed niveau te houden. En we zijn ontzettend blij met onze leden en sponsoren die ons blijven steunen. Verschillende enthousiaste en loyale Oranje-Witters hebben zelfs acties opgestart om extra inkomsten te genereren.”  

Hoewel het niet altijd gemakkelijk is om naast zijn drukke dagelijkse werkzaamheden penningmeester te zijn, vindt Martijn het geweldig om zijn steentje bij te kunnen dragen. “Oranje Wit is een fantastische ontmoetingsplek voor jong en oud, waar je samen met vrienden en vriendinnen de leukste sporten kan beoefenen, of bekijken.” En natuurlijk hoopt Martijn dat de bal weer snel gaat rollen. Zijn boodschap aan iedere Oranje-Witter: “Houd vol in deze moeilijk tijd en blijf gezond! Er komt een tijd dat we elkaar weer allemaal gaan ontmoeten op het terras of in de kantine.”