Het jaar van Oranje Wit JO10-4

Wat gaat de tijd hard. Afgelopen zaterdag alweer de laatste competitiewedstrijd gespeeld van het seizoen 2017-2018.

We begonnen in september in de 2e klasse, met een nagenoeg ongewijzigd team.  Mees had de stap gezet naar jo10-1 en Kyle kwam van jo9-2 naar ons team. Tot aan januari deden we wat vorig jaar ook deden in de 4e en 3e klasse. We wonnen onze wedstrijden, speelden leuk samen en zetten weer stappen. Dit resulteerde in een 3e plaats in de competitie. Dat bleek voldoende voor de 3e promotie in een jaar tijd. We zouden 2018 starten in de 1e klasse.  Dat hebben we geweten. Na 3 wedstrijden kwamen we er wel achter dat we niets te zoeken hadden in de 1e klasse. De promoties gingen hun tol eisen.  Als dan na 3 wedstrijden ook nog eens een van de dragende spelers de overstap moet maken naar het ook in de 1e klasse spelende jo10-1, knakte het zelfvertrouwen definitief. Het voetbal stokte en we konden alleen nog maar tegenhouden. Na de 12-0 nederlaag tegen ASWH kwam de wedstrijd tegen Rijsoord. In de week ervoor raakte ook Cas nog eens geblesseerd. Waardoor we op papier nog maar 1 wissel hadden en dat tegen een topteam als Rijsoord.   In deze wedstrijd kregen we hulp van Janoah. Een speler die in de winterstop over gekomen is vanuit Voorthuizen. Deze speler was de missing link, alleen jammer dat hij niet vast in het team kan komen, maar goed. Hij heerste en verdeelde het spel, waardoor we geheel onverwachts wonnen van Rijsoord. Daarna volgenden weer een periode met enkele nederlagen, maar op een doordeweekse dag werd de wedstrijd om de laatste plaats gespeeld tegen Drechtstreek jo10-3. Deze wedstrijd was veruit de mooiste en spannendste van het seizoen. Er werd gevochten voor iedere meter wat resulteerde in een verdiende 2-1 overwinning. Hierdoor wisten we dat we niet laatste konden worden en daardoor ook niet konden degraderen. Wat een ontlading.  De laatste 2 wedstrijden leverde nog een punt op, waardoor we uiteindelijk ook ASWH jo1-4 onder ons hielden.

Maar wat een team, Luca die de meeste lastige ballen uit zijn doel ranselt, maar soms de meest makkelijke ballen laat glippen. Hij is gegroeid dit seizoen. Zijn uitschieten gaat steeds beter, zijn spelhervattingen mogen sneller, maar ook dat gaat de goede kant op.  Kortom Luca groeit in zijn rol.

Voor Luca staan Lucas, Bente, Kyle en Wisse. Allereerst Wisse. Die heeft zijn plek gevonden. Achterin heeft hij het spel voor zich en daar zie je dat hij zich daar prettig in voelt. Op het moment dat Wisse op het middenveld speelt of nog een linie hoger in de aanval, dan gaat hij zwemmen en heeft hij moeite met het kiezen van de juiste plaats. Als linksachter kan hij goed positie kiezen en staat daarin zijn mannetje. Een keiharde linksback met verreweg het hardste schot van het team. Kortom een zekerheidje linksachterin.

Lucas is een dromer, maar wel een dat als hij wakker wordt als een jekko gaat. Wat een energie kan hij in de wedstrijd leggen en wat is hij een onothodoxe verdediger. Maar wel met 1 nadeel. Hij doet werkelijk alles met rechts. Het lijkt wel of hij geen linkerbeen heeft. Maar met zijn inzet en kracht is hij rechtsachter een prima speler.

Kyle is een speler met een mexicaanse achtergrond. Maar vergeet soms dat de siesta pas na de wedstrijd begint. Hij kans soms geniaal zijn met onnavolgbare acties, maar bij te veel opdrachten weet hij het niet meer en vergeet hij zijn taak. Daarom moeten we als leiding bij Kyle duidelijk zijn. Wat wel een verbeterpunt is zijn conditie en schot. Hij moet meer power krijgen. Maar met de juiste instelling gaat dat zeker lukken.

Dan hebben we onze centrale verdedigster Bente. Als je haar ziet zie je een gespierde spijker met een heel lief gezicht. Maar schijn bedriegt. Bente is een stevige verdedigster, die als het moet keihard kan zijn. Haar schot is het afgelopen jaar erg goed geworden en haar spelinzicht is onnavolgbaar. Ze staat bijna altijd goed en zal als ze de bal heeft een voetballende oplossing zoeken, helaas snappen haar medespelers dat niet altijd. Maar goed dat gaat goedkomen de komende jaren. Met Bente hebben we ook de speelster die de meeste overtredingen heeft gemaakt. Als het moet trekt ze aan de handrem, met als hoogtepunt afgelopen zaterdag toen zij de aanvoerder van GJS keihard onderuit haalde zodat hij huilend op de grond lag. Het is niet altijd de bedoeling, maar af en toe van je af bijten moet kunnen, de tegenstanders doen het namelijk ook.

We schuiven een linie op. Met Sam en Matteo die onze middenvelders zijn. Matteo is de meeste talentvolle speler van het team. Zijn techniek is bijna perfect. Hij is snel en lichtvoetig, passeert makkelijk zijn tegenstander en kan als spelverdeler goed uit de voeten. Daarnaast is hij 2 benig, natuurlijk is links zijn voorkeursbeen, maar met rechts kan hij bijna net zoveel. Een genot om naar te kijken. Alleen mag hij fysiek nog wat groeien, maar kijkend naar zijn vader moet dat goed komen.

Vervolgens onze aanvoerder, Sam. Zowel binnen als buiten het veld een echte leider. Hij sust ruzies, is sociaal en neemt het voortouw. Hij leurt en sleurt over het veld en loopt veel gaten dicht. Kortom een teamplayer die elk team ook moet hebben.  Hij is echter het omgekeerde van Lucas. Lucas heeft geen linkerbeen en Sam heeft geen rechterbeen. Hij doet werkelijk alles met links. Daar moeten we aan gaan werken de komende tijd. Het gebruiken van 2 benen. Voor de rest is Sam een onmisbare schakel voor dit team en ik hoop dat je dat nog lang blijft.

Tot slot onze aanvallers met Cas en Fedde. Eerst Fedde onze rechter spits/rechtsbuiten. Fedde wordt straks op het grote veld een klassieke rechtsbuiten, zoals Andy van de Meijde,  Steven Berghuis, Ronald de Boer dat ook waren.  Mannetje passeren de achterlijn halen en voorgeven.  Daarnaast krijgt hij ook veel kansen als aanvaller. Het benutten van die kansen dat wordt het verbeterpunt voor Fedde. Als hij 50% van zijn kansen scoort dan had hij topscoorder geweest. Fedde je bent te lief voor het doel, je mag harder worden. Je weet dat je een goed schot hebt, gebruik dat ook. Probeer sneller te handelen en denk vooral niet te veel na. In die snelheid kun je ook meer rust krijgen. Aannemen, kijken, schieten of overspelen. Je hebt het en je kunt het, ga door. Wacht niet tot een bal bij je komt maar eis de bal op.

Dan nog ter afsluiting Cas. Voor jou geldt dat je een aanspeelpunt bent. Je bent sterk en één van de grotere spelers van het team. Je hebt een goede techniek en een mooi schot, niet altijd hard, maar wel altijd gericht en effectief.  Aan je snelheid mag je wat doen en niet opgeven als je een bal verliest, maar juist hard werken om de bal terug te willen pakken, desnoods tot aan de achterlijn, maar stoppen is geen optie, doorgaan en aanpakken die tegenstanders. Probeer je frustratie om te zetten in onverzettelijkheid. De bas over bal willen zijn. Je hebt dat in je zitten, dus laat dat zien. Wat helaas wel jammer was dat je een vervelende blessure aan je enkels/voeten kreeg. Rennen ging niet en deed pijn. Hierdoor heb je enkele weken niet kunnen spelen, maar de laatste 2 wedstrijden zagen we bij vlagen weer de oude Cas. Doe je oefeningen en volgend jaar gaan we weer knallen.

Zo dat waren de spelers. Nog 2 activiteiten dit jaar. Zaterdag in Rijsbergen nog een toernooi en de 16e de Matthijs Mensendag. Een seizoen waarin we hard hebben moeten werken en tegen flinke nederlagen aanliepen. Maar dat waren wedstrijden tegen ook wel hele goede ploegen. We willen RCD JO10-1 en ASWH jo10-1 feliciteren met de gedeelde titel (bij de jeugd tellen alleen punten en niet het doelsaldo). We hebben geleerd wat knokken is voor de punten. Wat de toekomst brengt weten we nog niet. Dat gaat de komende weken duidelijk worden. Wel gaat er speltechnisch iets veranderen. Op een smaller veld en met een speler extra komt er een nieuwe dimensie opgang. We gaan het zien.

Als trainer/leider/coach wil ik jullie van harte bedanken voor het afgelopen jaar. Jullie inzet was en is er altijd. Bedankt!!