Onderhoudsploeg Oranje Wit

Van de jubileumcommissie

Op 2 mei 2025 bestaat onze vereniging 100 jaar! Een mooie mijlpaal, waarvoor de ‘Jubileumcommissie Oranje Wit 100 jaar’ is opgericht. De commissie is bezig met allerlei activiteiten te organiseren, waaronder een maandelijkse rubriek: Interviews met groepen en personen binnen de voetbal, tennis en biljart in het kader van het 100-jarig bestaan.

Als eerste groep is de onderhoudsploeg van de voetbal aan de beurt. Een groep van rond de twintig enthousiaste mannen en één vrouw, die er doordeweeks voor zorgen dat de kleedkamers, kantine en het complex er weer pico bello bij liggen.

Wat doen ze allemaal?
Op maandag staat het terrein vol met fietsen van de vrijwilligers voor de grootste schoonmaakdag van de week. Zij zorgen er onder andere voor dat:

 • alle kleedkamers geheel worden gereinigd
 • de kantine wordt gesopt en de boenmachine over de vloer gaat
 • de wc’s worden ontsmet en gesopt
 • het terras wordt aangeveegd en eens in de zoveel tijd ook schoongespoten
 • de tribune en de bestrating rondom het hoofdveld worden aangeveegd en de troep opgeruimd
 • rondom alle andere velden ook troep wordt opgeruimd
 • alle containers/prullenbakken worden geleegd en schoongespoten

Onderhoudsploeg OW_1

De rest van de week worden er diverse reparaties en klusjes uitgevoerd. Van onderhoud van de cv-installatie en het repareren van ontstane schade tot het verven van deuren, tribune, kaartjeshok etc. Op vrijdag worden de velden gekrijt en gereed gemaakt en nemen de vrijwilligers de kleedkamers en kantine opnieuw onder handen, zodat alles er weer spic en span uitziet op zaterdag. Hulde dus voor deze groep vrijwilligers!

Wie zijn zij?
Maar wie zijn deze mensen, hoe lang zijn ze lid en hebben zij zelf ook gevoetbald? Hieronder een compilatie van de antwoorden die zij gaven op onze vragen.
De gemiddelde leeftijd van deze toppers ligt tussen de 65 en 82 jaar en de meesten zijn dan ook al geruime tijd, minimaal 30 jaar tot zelfs wel 66 jaar, lid van/verbonden aan onze club. Vaak eerst als speler of leider van een jeugdelftal, maar ook zeker als vrijwilliger. Tijdens het beantwoorden van de vragen en – zoals dat meestal in de pauzes gaat bij de onderhoudsploeg – onder het genot van een bakkie koffie met taart en heel veel gelach, kwamen er al mooie gesprekken op gang.

Onderhoudsploeg OW_2

Zo kwam er ter sprake wie er toentertijd de beste trainer was. De meningen liepen natuurlijk uiteen, maar de top 3 bij de heren was toch wel:
1. Sym Beuk
2. Rob Spigt
3. Cas Wegman/Joop Warner

Mooie voetbalherinneringen
Na deze top 3 duiken er ook wat mooie herinneringen op van degenen die zelf nog gevoetbald hebben. Zo komt het eerste doelpunt in de kampioenswedstrijd van C1 in 1969 ter sprake bij Jan van Dijk. Maar ook het mooiste doelpunt van Jan Dijkstra bij TOGR dat hij uitschoot vanaf de middenlijn. Arie Louwman haalt de halve finale van de bekerwedstrijden uit 1968 er nog bij. Het waren mooie tijden. De meest besproken herinnering van iedereen is wel het kampioenschap met de promotie naar de hoofdklasse. Dat was een feest!

Als we het hebben over de vraag ‘Wat maakt Oranje Wit de club om graag te komen?’ komen er prachtige antwoorden:

 • Wim Bekius: “Prettige club om te komen, echt een verenigingsgevoel. Ik heb hier hele fijne sociale contacten.”
 • Ron Ouwerkerk: “De saamhorigheid en gezelligheid.”
 • Gerrit Roodhuizen: “Het is gewoon één familie.”
 • Tip de Vos: “Oranje Wit is een club van normen en waarden, met eenheidsgevoel. Voor elkaar en met elkaar.”

Verder is het natuurlijk gewoon heel gezellig om op de club te zijn. En zo heeft een ieder zijn verhaal en hebben ze allemaal verschillende dingen gedaan als vrijwilliger in de loop van de jaren. Bij de slotvraag of de onderhoudsploeg nog een boodschap heeft voor de leden van Oranje Wit, komt er een eenduidig antwoord:

“Hou alles schoon zoals je het zelf thuis ook schoon houdt! En meld je aan als vrijwilliger, er zijn zoveel leuke mogelijkheden binnen de club om je steentje bij te dragen.”

Namens de onderhoudsploeg,

Arie Hakkers, Wim Bekius, Piet Slooff, Hans Wiggers, Ron Ouwerkerk, Jan van Dijk, Jan Dijkstra, Arie Louwman, Leen den Boer, Adriaan Mensen, Gerrit Roodhuizen, Fred Nederlof, Tip de Vos, Joop Tims, Cobi Paans, Jack Ardon, Piet Kusters.

Meld je aan en blijf op de hoogte van Oranje Wit!
Contact
Accommodatie sv Oranje Wit
Sportpark Stadspolders
Nieuwe Noordpolderweg 1
3312 AD Dordrecht
Handige links
SponsorKliks