Geschiedenis sv Oranje Wit

De geschiedenis van Sportvereniging Oranje Wit begint op 2 mei 1925, wanneer een veertiental jongens bijeen is gekomen in een van de kamers van het CJMV-gebouw in de Nieuwstraat 41 te Dordrecht. Ze willen ook voetballen. Tot dan toe ‘voetbalden’ ze in een andere kamer van het gebouw met een prop papier als bal. Maar het bestuur verbood dat na klachten van de omwonenden, vanwege het lawaai dat daarbij gemaakt werd.

Enkelen van die zaalvoetballers besluiten een echte sportclub op te richten. En dat geschiedt die avond. Er wordt een bestuur gevormd, de contributie wordt vastgesteld op tien cent per week en als naam wordt gekozen voor Oranje Zwart. Als later blijkt dat er al een club in Rotterdam zo heet en ook de naam Sparta niet meer vacant is, wordt gekozen voor de naam Spartacus. Maar die naam vindt geen genade in de ogen van het CJMV-bestuur: ”Een christelijke voetbalclub moet je niet de naam geven van een woeste leider van ontsnapte gladiatoren, die rond het oude Rome dood en verderf zaaiden.” Uiteindelijk werd gekozen voor de naam ‘Oranje Wit’.

Koolasveld

De eerste jaren van Oranje Wit waren niet makkelijk. Er was geen eigen veld,  gevoetbald werd er op een koolasveld. Een teistering voor de knieën wanneer het droog is, en als het regent al gauw een modderpoel. Gelukkig komt er al na een jaar een echt grasveld beschikbaar dat gehuurd kan worden. In 1933 wordt een juniorafdeling opgericht. De jeugd krijgt een eigen plaats in de club. Binnen enkele jaren is de juniorafdeling even groot als die van de senioren. Beide afdelingen brengen in 1937 twee elftallen in het veld.

En toen brak de oorlog uit. Er volgen vijf moeilijke jaren en vooral in de laatste oorlogsjaren komt het voetbal op een laag pitje te staan. Het ledenaantal loopt terug naar 27 leden, nauwelijks genoeg om één senior- en één juniorelftal op de been te brengen. Als in mei 1945 de bevrijding komt, pakken de weinig overgebleven Oranje-Witters snel het clubleven weer op. Al gauw neemt het aantal leden weer toe en in het seizoen 1945-1946 wordt weer een kampioenschap behaald.

Gestage groei

Oranje Wit groeit gestaag. Er worden kampioenschappen behaald, er wordt gedegradeerd, maar het plezier in voetballen blijft. Ook de sfeer in de vereniging blijft uitstekend. Een groot aantal vrijwilligers is elke week bereid zich voor de club in te zetten, zodat honderden volwassenen en kinderen wekelijks kunnen trainen en wedstrijden spelen. Er is ook een afdeling gehandicapten gestart en dit G-team is niet meer weg te denken bij onze club. Bovendien heeft het damesvoetbal bij Oranje Wit zijn intrede gedaan, zodat ook vrouwen- en meisjeselftallen zaterdags hun wedstrijden hebben.

Van vv naar sv

De ontwikkeling heeft zich niet beperkt tot alleen maar voetbal. In 1998 werd er een bloeiende tennisafdeling in het leven geroepen, sindsdien is de naam Voetbalvereniging Oranje Wit veranderd in Sportvereniging Oranje Wit. Ook een biljartpoot hoort erbij en er wordt geklaverjast. En sinds oktober 2022 kun je ook padel spelen bij Oranje Wit.

Het kleine clubje van 1925 is uitgegroeid tot de grootste sportvereniging van Dordrecht en omstreken, waar wekelijks honderden mensen kunnen genieten van sport.

 

Meld je aan en blijf op de hoogte van Oranje Wit!
Contact
Accommodatie sv Oranje Wit
Sportpark Stadspolders
Nieuwe Noordpolderweg 1
3312 AD Dordrecht
Handige links
SponsorKliks