7 tegen 7: gewoon een lekker potje voetballen

15 oktober 2022 - 10:44

Steeds meer mannen (en vrouwen) in Nederland spelen 7-tegen-7-voetbal. In Dordrecht was sv Oranje Wit de eerste vereniging met een 7-tegen-7-selectie. Ruim 15 jaar geleden werd het voetbalveld voor een aantal senioren uit de lagere elftallen van de club iets te groot om te belopen. Bovendien wilde men ook niet meer élke zaterdag aan de bak en zeker niet tegen Poldervogels uit. 7x7, op een half veld, 60 minuten, om de week en altijd thuis, bleek een prima alternatief om aan de bal te blijven. Inmiddels bestaat het 7x7-potentieel bij Oranje Wit uit zowel oud-Oranje-Wit-senioren als uit sportieve mannen zonder clubverleden. Dick Bakker en Sijmen Steenbeek trappen af… 

Gewoon een potje voetballen
Sijmen (39 jaar) speelt nu zes jaar 7x7-voetbal bij Oranje Wit. Als jongetje begon hij op het veld en later tot zijn 30e in de zaal. Op zijn 33e verlangde hij terug naar het groene gras, maar hij had inmiddels ook een jong gezin. Sijmen: “Elke zaterdagmiddag ergens in de regio de polder in en elke week trainen was geen optie meer voor mij. 7 tegen 7 bood uitkomst: eens in de twee weken spelen en trainen, als je zin en tijd hebt. Eigenlijk was ik nog net iets te jong om mee te mogen doen – de leeftijdsgrens is 35 jaar – maar die regel werd voor mij een beetje opgerekt. Vanaf de eerste minuut voelde ik me thuis. Ik kende niemand in de groep, maar het voelde direct goed. Stuk voor stuk aardige gasten, die gewoon een lekker potje fanatiek willen voetballen. Net als ik.”  

Links: Dick Bakker: “Je moet natuurlijk niet gaan lamlullen in het veld. Want we verwachten wel inzet. Ieder op zijn eigen niveau.”
Rechts: Sijmen Steenbeek: “Ik kende niemand in de groep, maar het voelde direct goed. Stuk voor stuk aardige gasten, die gewoon een lekker potje fanatiek willen voetballen. Net als ik.”  

Liefhebber 
Dick (52 jaar) stapte in 2017 over van Oranje Wit 10 naar 7x7.  Dick is reeds 40 jaar lid van Oranje Wit en speelde altijd competitie in lagere elftallen. Een liefhebber pur sang is hij. Want hij kan zich niet voorstellen ooit met voetballen te stoppen. “In mijn laatste jaren in het 10e  stopten steeds meer leeftijdgenoten en liep het elftal vol met doorstromende junioren van 18 en 19 jaar. Ik hield ze nog best bij, maar als je op een gegeven moment de enige bent die zijn onderbroek uittrekt om te douchen, is er echt sprake van een generatiekloof.” Dick zegt het lachend, want hij denkt met veel plezier terug aan zijn laatste jaren in competitieverband. Toch heeft de financieel analist het nu beter naar zijn zin onder leeftijdgenoten. Zijn conditie is nog altijd uitstekend en hij staat dan ook bekend als een van de dravers van 7 tegen 7. ”Er lopen ook jongens met minder conditie en minder ervaring. Dat is geen probleem. Je kunt zelf bepalen hoe diep je gaat. Je moet natuurlijk niet gaan lamlullen in het veld. Want we verwachten wel inzet. Ieder op zijn eigen niveau. Dat niet alles lukt, begrijpen we. Daar word je bij ons nooit op afgerekend.” 

Sociale functie
Sliedrechter Sijmen, in het dagelijks leven docent Recht en Economie aan de Hogeschool Rotterdam, benadrukt dat de kameraadschap in de groep een belangrijk onderdeel is van het voetballen. Zelf heeft hij de taak ‘Lief en Leed’ op zich genomen. Want hij vindt het belangrijk om aandacht aan elkaar te besteden in goede en slechte tijden. “Op papier hebben we een man of 25. In die levens gebeurt van alles. We leven met elkaar mee. Via onze 7x7-Whatsapp-groep, maar ook in de kleedkamer en tijdens de ‘derde helft’. 7 tegen 7 is meer dan alleen voetbal. We zijn een paar keer een weekend naar Terschelling geweest om een toernooi te spelen en flink uit te waaien. Onlangs hebben we met elkaar gegeten en maakten we vooraf een stadswandeling met onze eigen 7x7-gids. Er was een 7x7-feest met dj en karaoke. En we hebben een zaterdag zwerfafval geprikt in Dordt. Alles vrijblijvend. Want alleen als je zin hebt, doe je mee”, benadrukt Sijmen.

Gelijkwaardige teams 
Ondanks de 25 namen op papier komt het volgens de heren weleens voor dat er geen 14 man op het veld staan. In dat geval is 6x6 of 5x5 op minigoaltjes, in plaats van traininggoals, ook leuk. “Omdat de gemiddelde leeftijd bij ons wat hoger ligt, zijn er best wat pijntjes. Ook het weer heeft invloed op de opkomst. In het voorjaar spelen we vaak 8 tegen 8, maar in de wintermaanden moet onze coach/speler/opstellingmaker Erik wel eens bedelen om 14 godenzonen bij elkaar te krijgen”, lacht Dick. Sijmen legt uit dat iedereen altijd vooraf een mailtje krijgt met de oproep om mee te doen en dat er vervolgens gelijkwaardige teams worden gevormd. “De teamindeling wordt vooraf gecommuniceerd, dus je weet vrijdagavond precies waar je aan toe bent.” 

Totaalvoetbal
Om de vraag of 7x7-voetbal eigenlijk niets meer is dan ‘bewegen voor bejaarden’, moeten de heren smakelijk lachen. “Ga er gerust vanuit dat er serieus wordt gevoetbald. Het is best pittig. Stilstaan is er eigenlijk niet bij. Je bent minder gebonden aan je zone zoals bij 11x11. Dus je valt met z’n allen aan en verdedigt met z’n allen; noem het totaalvoetbal! Vrijwel iedereen zit stuk na het laatste fluitsignaal. Hoewel er niks op het spel staat, wordt er hartstochtelijk gestreden”, zegt Sijmen.  

Nieuwe leden zijn welkom 
Nieuwe aanwas is overigens welkom bij Oranje Wit 7x7.  Wie het leuk vindt, kan zich aanmelden voor een vrijblijvende proefwedstrijd via Erik Nijssen: eriknijssen@hotmail.com. Wanneer je besluit mee te doen, heb je alleen voetbalschoenen nodig, want voor een professioneel tenue wordt gezorgd.