Oranje Wit pakt moeizaam 3 punten in Zwijndrecht

04 december 2023 - 11:18

Wedstrijdverslag Pelikaan - Oranje Wit 1

Geschreven door: Martijn de Haas

Na de goede overwinning vorige week op concurrent Spartaan ’20 was afgelopen zaterdag het ‘Pelidome’ in Zwijndrecht het theater voor de clash met de voormalige club van trainer Bjorn Vlasblom. De penningmeester van Pelikaan beleefde een mooie middag. Vele supporters van Oranje Wit, getooid met de schitterende jubileum sjaals en mutsen, waren mee afgereisd en kleurden de kantine oranje.

De trainer van Oranje Wit kwam met een verrassing op de proppen door Brandon Konemann disciplinair op de bank te houden. Een logisch besluit, maar dit was in de eerste helft wel een aderlating voor Oranje Wit. Bovenal lag het baltempo veel te laag om het Pelikaan lastig te maken. Ook individueel wisten de aanvallers van Oranje Wit niet te imponeren. Veel balverlies zorgde ervoor dat Pelikaan met enkele schoten lange tijd in de wedstrijd kon blijven. Sterker, na 22 minuten wisten de blauw zwart gestreepte mannen op een 1-0 voorsprong te komen. John Tiluhan kreeg ongelukkig de bal tegen zich aan geschoten en via zijn lichaam verdween de bal achter Jesper Harmans in de goal. Oranje Wit wist geen druk op de tegenstander te zetten. Duels werden nauwelijks aangegaan. Exemplarisch waren de 5 corners die Oranje Wit kreeg, waaruit het geen enkel moment echt gevaarlijk werd voor voormalige Oranje Wit doelman Luc Francissen. Pas in de 44e minuut werd Oranje Wit gevaarlijk door een schot van Pascal van der Kooij. Maar een mooie redding van de keeper voorkwam dat de Oranje Wit supporters met een rustiger gemoed de kantine in konden gaan om zich op te warmen van de winterse kou.

In de 2e helft werd Konemann alsnog gebracht. Hierdoor kon Mike Langerak, die begon in de spits, op zijn geliefde positie op het middenveld spelen. Ook Job de Geus, die er in de eerste helft niet aan te pas kwam, moest het veld verlaten en werd vervangen door Eliass Haddouty. Het voetbal werd iets beter, maar Oranje Wit kwam niet hele goede mogelijkheden om gelijk te komen. In de 70e minuut greep trainer Vlasblom in door een opportunistisch wissel door te voeren. Raul Louwman, in principe een verdedigend ingestelde speler, werd als extra spits ingebracht voor centrale verdediger Achraf Bouchrit. Een paar minuten later was het raak. Haddouty werd in de rug gelopen en ging in het strafschopgebied graag naar de grond. De penalty werd ingeschoten door Konemann (1-1).

Oranje Wit drong steeds meer aan, zonder echt gevaarlijk te worden. In de 84e minuut redde de uitstekend keepende ex-Oranje Wit doelman op prachtige wijze een mooi afstandsschot van Van der Kooij. Maar 1 minuut later was het dan toch raak. John Tiluhan wist zijn eigen doelpunt uit de eerste helft goed te maken door een hoekschop van aanvoerder Stephan Kruithof in te koppen. De overwinning was nog niet binnen, want ook Pelikaan wist nog een keer de lat te raken. Toch wist Oranje Wit in de 90e minuut de wedstrijd op slot te gooien. Op aangeven van Van der Kooij wist Koneman met zijn hoofd de 1-3 te maken. Een zucht van verlichting bij de Oranje Wit aanhangers steeg op. Dit was ook het moment trainer Vlasblom om de jonge Casper Lukassen uit de O19 zijn debuut te laten maken in het 1e elftal. Mooi te zien dat jong talent kansen krijgt.

Al met al een moeizame, maar belangrijke overwinning. Omdat ook IFC en Spartaan ’20 hun wedstrijden wonnen, blijft het onveranderd spannend in de 2e klasse. Volgende week de bekerwedstrijd thuis tegen Heerjansdam. Daarna start de winterstop en reist de selectie op 6 januari af naar Spanje voor een trainingskamp. Op zaterdag 20 januari wordt de competitie hervat met de Dordtse derby tegen EBOH.