Paul van Oosten nieuwe trainer Oranje Wit 2

02 maart 2021 - 09:15

Vanaf het komend seizoen staat Paul van Oosten aan het roer bij Oranje Wit 2. Paul is geen onbekende van de club. Eerder trainende hij het eerste elftal van Oranje Wit, de JO19-1 (toen nog A1) en was hij hoofd jeugdopleiding. Zijn laatste club was TOGB (Berkel en Rodenrijs), waar hij het eerste elftal trainde. Dit seizoen is hij, voor het eerst in ruim 40 jaar, niet actief als trainer. Hoewel Paul geniet van de vrijheid en meer tijd heeft voor zijn andere grote hobby – tennissen – kriebelt het toch wel een beetje: “Ik heb ontzettend veel zin om met de spelersgroep van het tweede aan de slag te gaan!”

“De cirkel is rond”, begint Paul gekscherend als hij vertelt over zijn terugkeer naar Oranje Wit. “Even zonder gekheid”, vervolgt hij, “ik vind het serieus leuk om weer terug te zijn.” De afgelopen jaren zag Paul diverse clubs, waaronder Heinenoord en Dubbeldam. Voor het eerst in zijn trainerscarrière gaat hij komend seizoen aan de slag als trainer van een tweede elftal. Kan hij dat eigenlijk wel, aangezien hij gewend is om hoofdtrainer te zijn? “We gaan het zien!”, antwoordt Paul lachend. En vervolgt: “Ik voorzie geen problemen. Het gaat mij om het elftal en dit team lijkt me een leuke, ambitieuze groep. Natuurlijk is het lastige aan het trainen van een tweede elftal dat je soms spelers af moet staan aan het eerste. Maar aan de andere kant: als er spelers doorstromen, dan doe ik mijn werk goed. Want dat is toch mijn opdracht: spelers beter maken zodat ze door kunnen stromen naar het vlaggenschip. En als spelers beter worden, wordt het team automatisch ook beter. Dat is wat je graag wilt zien als trainer.”

Waar een trainer normaliter deze maanden kan gebruiken om wedstrijden van zijn nieuwe team te bekijken, moet Paul het doen met een aantal trainingen en wellicht wat oefenwedstrijden. Dat wordt lastig te bepalen met welk systeem hij moet gaan spelen. Paul: “Daar maak ik me niet zo druk om. Ik ga straks lekker met dat team aan de slag en dan zie ik snel genoeg waar de kracht van het team en de kansen liggen. Ik ben een voorstander van zoneverdediging spelen, maar daar moet je wel de spelers voor hebben. Uiteindelijk zeggen de verschillende spelsystemen me niet zoveel. Je kiest als trainer het systeem dat het beste bij je team past en waarin je spelers het beste tot hun recht komen.”

Paul lijkt dus blij om terug te zijn en zin te hebben in het komend seizoen. “Dat klopt helemaal”, beaamt de aankomend oefenmeester van het tweede. “Ik heb veel clubs gezien tijdens mijn carrière en blijf erbij: Oranje Wit is echt een hele leuke en sociale club. Zowel de structuur als de cultuur staan me aan. Oranje Wit zit echt een beetje in mijn hart.”