Zilveren Crab, terug van weggeweest!

08 mei 2021 - 23:03

In augustus dit jaar is hij weer terug, de roemruchte ‘Zilveren Crab’. In dit driedaagse toernooi strijden acht clubs (waarvan 4 eerste en 4 tweede elftallen*) om de trofee die, met wat tussenpozen, een lange historie kent van maar liefst 68 jaar! De oudere Oranje-Witters zullen met weemoed terugdenken aan dit toernooi dat traditiegetrouw altijd voorafgaand aan een nieuw seizoen door Oranje Wit georganiseerd werd. Het toernooi, dat in 1953 voor het eerst werd gespeeld, gold in die tijd als het belangrijkste voetbaltoernooi van het eiland van Dordt. We laten wat (oud-) Oranje-Witters aan het woord.

Nieuwe Crab

Het Zilveren Crabtoernooi is vernoemd naar de oude locatie van Oranje Wit aan de Crabbenweg in Dordrecht. De toevoeging ‘zilveren’ is afkomstig van de voorloper van het toernooi: het Zilveren Dagbladtoernooi, dat Oranje Wit in samenwerking met het Dordtsche Dagblad organiseerde.

“Ik heb niet veel kunnen vinden over het oude toernooi”, zegt oud-voorzitter Leen Bozuwa, die alle exemplaren van het maandelijks uitgebrachte magazine Het Doelpunt bewaard en ingebonden heeft. Bij het doorspitten van de stapels leesvoer las hij wel het volgende: “In 1979 schreef de toenmalige voorzitter dat Oranje Wit de ‘Crab’ voor de vijfde keer gewonnen had en dat deze daardoor voor altijd in de prijzenkast van Oranje Wit zou blijven.” Oranje Wit, dat het toernooi voor het eerst in 1965 won, moest toen een nieuwe trofee laten maken. Tegenwoordig zitten we al aan de derde trofee en is de naam verbonden aan een echt Oranje-Wit-clubicoon: de Zilveren Crab Nol Baars wisseltrofee.

Dordtse ploegen

Oud-organisator van het toernooi en huidig wedstrijdsecretaris Ben Bade herinnert zich: “Zo ongeveer elke zichzelf respecterende voetbalclub uit Dordrecht deed mee, en dat waren er in die tijd wel zestien.” Hij vervolgt: ”De clubs zagen dit toernooi dan ook als een voorbereiding op de komende competitie. En het was natuurlijk ook een goede manier om de nieuwe spelers aan het publiek te presenteren. Tegenwoordig gaat zoiets niet meer op, met alle fusies die de laatste jaren plaats hebben gevonden in de Dordtse voetbalwereld zijn er niet eens zoveel clubs meer.”

“Nee, dat weet ik echt niet meer”, antwoordt Edwin Roggeveen op de vraag of hij nog weet of hij het legendarische toernooi op zijn palmares heeft bijgeschreven. De rechtermiddenvelder die 15 jaar uitkwam voor onze hoofdmacht weet zich nog wel wat anders te herinneren over het vriendschappelijke toernooi. “De wedstrijden tegen SSW, die ook jaarlijks werden uitgenodigd, waren niet echt vriendschappelijk te noemen. Die schopten naar alles wat los en vast zat en dat ging hard tegen hard. Maar na de wedstrijd werd de strijdbijl begraven en werd er nagepraat onder het genot van flessen bier en de door SSW altijd zelf meegebrachte haring.” Edwin lacht: “En wat later op de avond gingen ze altijd met de pet rond en schonken ze het opgehaalde geld, wat zo maar duizend gulden kon zijn, aan de voorzitter. Voor de jeugd.”

Prestige

Henk van Westen, de rappe rechtsbuiten van weleer, weet zich vooral de drukte en de gezelligheid te herinneren. “In die tijd trok het toernooi echt heel veel publiek en wilde je volle bak voor de winst gaan.” Gezelligheidsmens als hij is, vervolgt hij: “De wedstrijden waren inderdaad ook bedoeld voor een serieuze voorbereiding op het nieuwe seizoen, maar daarna was het ook nog altijd beregezellig in de kantine en deden we pas laat de lichten uit.” “Goed voor de omzet!”, voegt hij eraan toe.

“Ik heb hem zelfs twee keer gewonnen met Oranje Wit!”, zegt Dick van der Starre, oud-doelman van DS’79 (voormalig FC Dordrecht) en Oranje Wit. “Ik speelde van ’86 tot ’90 bij Oranje Wit en won in ’88 en ’89 ‘de Crab’. Zilveren Crabtoernooi was echt een begrip toentertijd met legendarische ploegen (en winnaars) als Emma, DFC, ODS en EBOH. Het leek wel een soort kampioenschap van Dordt, dat elke ploeg, alleen al voor het prestige, wilde winnen.”

Er volgt nog een leuke anekdote. “Het was vroeger zo, dat een ploeg de ‘Crab’ mocht houden als hij hem drie keer achter elkaar won. SSW won de trofee in ’75 en ’76. En nu gaat het verhaal dat ze het jaar erop bewust niet meer zijn uitgenodigd, want anders bestond de kans dat ze hem voor de derde keer zouden winnen en hem mochten houden”, zegt Dick lachend. “Maar dat zijn verhalen uit de overlevering, dus geen idee of dit echt klopt…”

Zoals gezegd gaat er dit jaar weer gestreden worden om de Zilveren Crab. Een prachtige traditie die in ere wordt hersteld. Het driedaagse toernooi zal plaatsvinden op 14, 17 en 21 augustus 2021.

*Het toernooi bestaat in 2021 uit twee poules: de poule van Oranje Wit 1 en die van Oranje Wit 2. In totaal zijn er acht clubs betrokken bij Zilveren Crab; vier clubs per poule.