Zilveren Crab: toen en nu

12 juni 2021 - 20:31

“Ja natuurlijk ken ik hem”, antwoordt Pascal op de vraag of hij weet wie er naast hem zit. “Ja, van de bar, maar je hebt mij nooit zien voetballen, daar ben je te jong voor”, reageert René. “Klopt, jij was een verdediger toch?”, gokt Pascal terwijl hij zijn trainingstas naast zich zet. Pascal van der Kooij (20) is gaan zitten tegenover René Verboom (47). Wat volgt is een geanimeerd gesprek tussen de oude en nieuwe garde over - in eerste instantie - het komende Zilveren Crab-toernooi. Maar al snel wordt er ook gepraat ook over het eerste elftal, doelen en de toekomst.

“Ik was inderdaad een verdediger en een beetje dul”, vervolgt René zijn verhaal lachend. Hij doelt daarmee op het aantal rode kaarten dat hij tijdens zijn lange carrière in het eerste kreeg. “Een beetje een soort Ron Vlaar, alias Ron Beton”, zegt Pascal die op zijn beurt nog maar 20 wedstrijden in de hoofdmacht speelde. Maar volgens René gaat dat aantal nog wel omhoog. René: “Hij is tweebenig, functioneel technisch en heeft lekker wat bravoure. En het is ook gaaf dat zo’n jonge Oranje-Witter al een kans krijgt in het eerste.” In tegenstelling tot de genoemde bravoure reageert Pascal wat verlegen: “Ik kan niet zo goed tegen complimenten, geef mij juist maar kritiek. Er is altijd wel wat te verbeteren.” En voegt daar aan toe dat het wel altijd een droom is geweest om in het eerste te voetballen. “Nu aan het aantal wedstrijden dat je speelde nog een nulletje toevoegen”, countert René.

Zilveren Crab
Pascal was blij dat er vorige maand een artikel verscheen op de website van Oranje Wit over het Zilveren Crab-toernooi, want hij wist er eigenlijk niet zoveel vanaf. “Echt gaaf om te lezen dat het zo’n groot toernooi was vroeger en wel jammer dat er nu geen Dordtse ploegen meer mee doen aan het toernooi”, concludeert Pascal. “Vroeger was het dus een Dordtse bokaal, een soort Champions League, die iedereen wilde winnen”, gaat hij verder. “Dat gaan we dit keer trouwens ook weer doen hoor, hem winnen!”, aldus een zelfverzekerde Pascal. René lacht en reageert: “Volgens mij heb ik hem ook gewonnen, maar ik herinner me van die wedstrijden niet zoveel meer. Ik weet nog wel dat het altijd super druk langs de lijn was en dat de kantine na afloop altijd bomvol zat. Gezellig! Die verhalen over het Zilveren Crab-toernooi hoor ik van mijn vader wel eens. Dat moeten echt gave wedstrijden geweest zijn, met veel strijd en passie.” Maar hoe leuk en gaaf ze beiden het toernooi ook vinden, op de vraag of ze uitkijken naar de eerste wedstrijd van het toernooi komt een ander antwoord dan je zou verwachten. “Eh… dan ben ik nog… eh soort van op vakantie”, stamelt Pascal. Ook René moet schoorvoetend toegeven dat hij de eerste wedstrijd van het toernooi moet missen in verband met vakantie. Met de toezegging dat we het toernooi gaan winnen moeten we het dan maar doen. Pascal pakt zijn schoenen alvast uit zijn tas, hij moet zo trainen.

Toekomst
Nog snel een vraag over de toekomst dan. “Ik, in een ander shirt? Nee, ik wil gewoon een belangrijke speler worden voor Oranje Wit 1”, antwoordt Pascal op de vraag of hij zich kan voorstellen om bij een andere club te spelen. “Dan kom je hier het Zilveren Crab-toernooi spelen als tegenstander, ook leuk!”, grapt René. Die het vervolgens op een andere boeg gooit en zegt: “Ik vind dat we als grootste club van Dordt ook het hoogste moeten spelen.” Pascal is het daarmee eens en voegt toe: “Maar dat hoeft – en kan – niet alleen met Oranje-Witters. Als we op bepaalde posities niet de kwaliteit hebben, moeten er ook spelers van buitenaf kunnen komen. Alleen als we die spelers zelf niet in huis hebben, natuurlijk.” En dan komt ook de verwachting voor volgend seizoen ter sprake. Pascal: “Ik denk dat we als groep wel steeds hechter worden, maar dat we daarin nog wel een paar stappen kunnen maken. We eindigen bij de eerste vijf en winnen het Zilveren Crab-toernooi”, zegt Pascal zelfverzekerd. René sluit zich aan bij hem en zegt: “De eerste vijf moet zeker wel gaan lukken met dit team. Maar hoeveel goals en assist gaan het worden, Pascal?”, besluit René. “Zeven goals en tien assists,” antwoordt Pascal gedecideerd.

Het is inmiddels 19.55 uur en Pascal moet nu echt gaan trainen. En passant meldt hij nog even bij de interviewer: “Dat van die eerste wedstijd van het toernooi moet je niet echt noteren hoor, want dat weet Faysal nog niet.” René: “Nee joh, dat doet hij niet.” Lachend nemen de heren afscheid van elkaar. 

Het Zilveren Crab Toernooi zal plaatsvinden op 14, 17 en 21 augustus 2021. Het toernooi bestaat in 2021 uit twee poules: de poule van Oranje Wit 1 en die van Oranje Wit 2. In totaal zijn er acht clubs betrokken bij Zilveren Crab; vier clubs per poule. Meer informatie over het ontstaan van het Zilveren Crab Toernooi lees je hier.