Padelinfo

Op dinsdag 7 december om 20.00 uur wordt er een digitale ALV georganiseerd om de leden te informeren over alle ins & outs van padel en de plannen die we hier als sportvereniging voor hebben. Vooruitlopend op de ALV geven we op deze pagina een toelichting op de kansen, maar ook uitdagingen die we als bestuur in de ontwikkeling van padel zien. 

Door zo goed mogelijk iedereen van informatie te voorzien over deze ontwikkeling, gaan we ervan uit dat we tijdens de extra algemene ledenvergadering samen met onze leden een goed, weloverwogen besluit kunnen nemen. Om dit besluit te kunnen nemen tref je hieronder uitgebreide informatie aan over padel, de meestgestelde vragen over padel bij sv Oranje Wit en hoe je, vanaf nu of tijdens de extra ALV, online kunt stemmen. Voor het inzien van de agenda van de extra ALV, klik hier

Download extra informatie
Alle trends, ontwikkelingen, voor- en nadelen op een rijtje? Download hier de overzichtelijke notitie over padel bij sv Oranje Wit en krijg antwoord op al je vragen. Wil je de notitie met financiële onderbouwing inzien? Stuur dan een mail naar onze secretaris Bas Piepers.
De meest gestelde vragen hebben we hieronder alvast voor je op een rijtje gezet.

Uiteraard beantwoorden we alle vragen die gesteld worden. Kijk hier voor alle andere vragen en antwoorden die niet op deze pagina voorkomen. 

Informatie over padel

Wat is padel?

Padel is de snelst groeiende sport ter wereld! In Spanje is het zelfs na voetbal de tweede sport en heeft het tennis naar een derde plaats verdrongen. Ook in Nederland is padel in opkomst. ‘De ledenaanwas  door padel is ongekend’, aldus de KNLTB. Bij het schrijven van de notitie (zes maanden geleden) had de KNLTB het over 20.000 padelspelers, nu zes maanden later zijn er al 75.000 padelspelers. De verwachting is dat er in 2024 meer dan 150.000 padelspelers in Nederland zijn. 

Padel sluit naadloos aan op het veranderende sportlandschap en de bijbehorende behoefte van sporters. Padel is makkelijker dan tennis en toegankelijk voor iedereen, het is echt ‘easy & fun to do’. Juist dit maakt de sport in tegenstelling tot tennis ook aantrekkelijk om gewoon een keertje met vrienden of familie te doen. Een baantje huren voor niet-padelleden behoort om deze reden ook tot de opties van het padelaanbod. Padel speel je altijd met zijn vieren; dit maakt het ook echt een gezelligheidssport. Een sterke community maakt een padellocatie succesvol.

Waarom padel bij sv Oranje Wit?

Onze mooie club heeft zich altijd goed aangepast aan de veranderende tijd en niet zonder resultaat. De keuze van een groep leden om in 1997 tennis toe te voegen aan ons sportaanbod heeft fantastisch uitgepakt! In de piekperiode met zelfs een ledenaantal van bijna 500 tennissende leden. Nu tennissen we met iets meer dan 250 leden op de vijf banen, spelen we competitie en toernooien, en wordt er gelest. Ook met het oprichten van een biljartafdeling is het sportaanbod verder uitgebreid voor onze leden. Mede doordat we ons aanpassen aan de veranderende vraag van onze leden en de omgeving, lukt het om al jaren een begrip te zijn in Dordrecht en omstreken. Met trots kunnen we zeggen dat sv Oranje Wit tot de grootste, meest vitale en mooiste sportverenigingen van de regio behoort. 

Besturen betekent vooruit kijken, in beweging blijven en ervoor zorgen dat onze club toekomstbestendig is en blijft! In de ‘nieuwe’ sport padel ziet het bestuur van sv Oranje Wit een uitgelezen kans om onze goede positie nog verder te versterken. Tennis is sterk aan het vergrijzen en heeft het zwaar als sport in Dordrecht. Padel groeit explosief en trekt een jongere doelgroep aan. Door ons sportaanbod uit te breiden met padel zien we een kans om nieuwe leden aan te trekken en de bestaande leden te behouden. Dit geld voor zowel onze tennissende als voetballende leden! 

Ook de KNLTB erkent padel als het ideale middel om een impuls aan je vereniging te geven. Padel valt sinds 2020 onder de KNLTB en wordt zelfs al voorzichtig de redding van tennis genoemd.

 

Meestgestelde vragen over padel bij sv Oranje Wit

Waarom is ervoor gekozen om de padelbanen op tennisbaan 5 te realiseren en niet op een andere locatie?

In een locatieonderzoek is vanuit een brede scope, oftewel onderzoeksvraag, naar mogelijkheden op ons sportpark gekeken, uiteindelijk bleven drie locaties het onderzoeken waard. 

  • De eerste locatie die is onderzocht, is het grasveld naast de korfbalhal waar mogelijk ruimte was voor drie tot vijf padelbanen. Momenteel huurt CKV Oranje Wit dit veld van de gemeente Dordrecht. Na een gesprek met het bestuur van CKV Oranje Wit bleken zij bereid om te verkennen of deze locatie in goed overleg overgedragen kan worden voor de realisatie van padelbanen. Met de kanttekening dat de korfbalvereniging momenteel met een renovatieplan bezig is waar uitbreiding van de hal op het grasveld onderdeel van is. De gemeente Dordrecht heeft aangegeven dat de transformatie van het grasveld naast de korfbalhal naar padelbanen niet mogelijk is. Enerzijds door de beperking van het maximale aantal te bebouwen m2 op het sportpark volgens het bestemmingsplan; het grondbedrijf van de gemeente Dordrecht geeft geen akkoord op een aanpassing van dit bestemmingsplan. Anderzijds door het Programma Sportparken en het Renovatieplan van de hallen waar er in de toekomst andere ambities zijn voor de betreffende locatie. 
     
  • De tweede locatie die is onderzocht, is tennisbaan 5. In deze tweede optie wordt tennisbaan 5 getransformeerd tot drie padelbanen. Deze locatie is een uitstekende zichtlocatie voor padel, waardoor alle bezoekers van het sportpark kennismaken met het nieuwe sportaanbod padel. Zowel voetballende leden, tennissende leden als onze buren van de korfbal komen langs de padelbanen. De gemeente Dordrecht was direct enthousiast over deze locatie en heeft een akkoord gegeven op alle nodige aanpassingen om drie padelbanen te realiseren op tennisbaan 5. De meerwaarde van een divers sportaanbod en in het bijzonder de toevoeging van padel wordt door de gemeente Dordrecht erkend. Ook wordt benoemd dat het goed past in de Tennisvisie Dordrecht waar samen met alle tennisverenigingen (ook sv Oranje Wit) is geconcludeerd dat tennis terugloopt en achterblijft in Dordrecht ten opzichte van Nederland. Het terugbrengen van tennisbanen is een van de oplossingen waarop wordt ingezet. Sv Oranje Wit draagt hieraan bij door een tennisbaan te transformeren tot drie padelbanen. Hiernaast is tennisbaan 5 afgeschreven en aan vervanging toe. Dit brengt kosten met zich mee waar nu op bespaard kan worden. Ook zorgt de bestaande drainage van tennisbaan 5 voor een kostenbesparing ten opzichte van de alternatieve locaties. Vanuit een circulaire gedachte kan het bestaande drainagesysteem hergebruikt worden.
     
  • De derde locatie die is onderzocht, is de huidige locatie van de tenniskantine. Door de kantine te verplaatsen, kunnen er op deze plek maximaal twee padelbanen worden gerealiseerd. De hoge kosten van dit totale plan maken deze alternatieve oplossing niet haalbaar. De kosten bestaan uit de volgende componenten:
    * Verwijderen kantine, nieuwbouw kantine, grondwerk, aanleg riolering, elektra, etc.
    * Drainage en fundering padelbanen waar nu de kantine staat
    * Vervangen tennisbaan 5 (zie hierboven)
Kunnen de tennissende leden nog tenniscompetitie spelen op vier beschikbare tennisbanen?

Er is een fanatieke groep tennissers bij sv Oranje Wit die voornamelijk op vrijdagavond tenniscompetitie speelt. Op dit moment zijn er zeven tennisteams die op de vrijdagavond competitie spelen. Er is een voor- en najaarscompetitie die beide zeven weken duren. Tijdens deze weken spelen de ene week vier teams thuis en de andere week drie teams thuis.  De KNLTB heeft de norm gesteld dat er per team 1,3 tennisbaan beschikbaar moet zijn. In de huidige situatie zijn er in de avond met vier thuisspelende teams 5,2 tennisbanen nodig en is er een tekort aan tennisbanen.

Het spelen van tenniscompetitie verschuift van zaterdag en zondag meer naar de vrijdagavond. Om deze reden heeft de KNLTB ervoor gekozen om vanaf volgend jaar de vrijdagavondcompetitie uit te breiden; in tien weken gaan de heren- en damesteams de ene week spelen en de gemixte teams de andere week, zodat elk team vijf weken competitie speelt. Voor sv Oranje Wit betekent dit dat er in de nieuwe situatie met vier tennisbanen ruimte is binnen de norm van de KNLTB om te groeien met een nieuw heren- of damesteam, en dat er nog plek is voor vier nieuwe mixteams. Mocht er een explosieve groei in tenniscompetitieteams komen van meer dan vijf teams dan is er onderzoek gedaan naar incidentele uitwijkmogelijkheden bij RCD met een positieve uitkomst. https://www.tennis.nl/media/pygpn15h/data-voorjaarscompetitie-alle-2022-definitief.pdf

Is er nog voldoende plek voor tennissende leden om les te nemen op vier beschikbare tennisbanen?

Op dit moment wordt er bij sv Oranje Wit tennisles gegeven door Tennisschool Maximus en Ron Stieding. In overleg met Tennisschool Maximus is er gekeken naar het aantal lesuren. Op dit moment wordt er in totaal 23 uur les gegeven aan leden en niet-leden van sv Oranje Wit. Hiervan zijn er 16 piekuren (19-22 uur) en 7 daluren (overdag of begin van de avond). In de huidige situatie wordt er op maandag en dinsdag gelest op twee banen.

Na realisatie van drie padelbanen op tennisbaan 5 blijven er vier tennisbanen over. Het geven van tennisles aan niet-leden is vanaf het nieuwe seizoen niet meer mogelijk en de lessen aan leden moeten goed verdeeld worden over beschikbare dagen. In de avonduren is er voor Tennisschool Maximus op maandag tot en met donderdag een tennisbaan beschikbaar van 18.00 uur tot 23.00 uur (totaal 20 uur). Op vrijdagavond is er racketavond (een vorm van vrij tennissen) of competitietennis. Overdag is een tennisbaan beschikbaar tussen 09.00 uur en 18.00 uur met uitzondering van de woensdagochtend tot 12.00 uur in verband met de wekelijkse racketochtend. 
Overlast van mogelijk overkomende ballen van de tennisbaan waarop gelest wordt, zal worden gereduceerd door een gangbare praktische oplossing; het plaatsen van hekwerk dat hier speciaal voor gemaakt is.

Kan het succesvolle open toernooi nog gespeeld worden op vier beschikbare tennisbanen?

Het Open toernooi van sv Oranje Wit is het jaarlijkse hoogtepunt van het tennisseizoen waar meer dan 200 deelnemers van binnen en buiten onze vereniging aan deelnemen. In deze week worden er in de huidige situatie 150 tot 175 tenniswedstrijden gespeeld.
De KNLTB rekent voor toernooien met richtlijnen van 40 wedstrijden per baan. De wedstrijdcapaciteit volgens deze richtlijnen is met 4 banen zo’n 160 wedstrijden. In het absolute topjaar zijn er meer dan 160 wedstrijden gespeeld. Dit zou betekenen dat er in de nieuwe situatie met 4 tennisbanen een limiet van het maximale aantal wedstrijden (160) ingesteld kan worden voor de week van het open toernooi. Volgens de KNLTB zijn er in het land voorbeelden van open toernooien die het lukt om boven de richtlijn van 40 wedstrijden per baan een toernooi te organiseren; door minder verhinderingen te accepteren, nog strakker te plannen en creatieve oplossingen te verzinnen.

Is het verantwoord om met relatief weinig tennissende leden (250) zo’n grote investering in padelbanen te doen?

Een vitale sportvereniging vraagt om aanpassingsvermogen aan een snel veranderende tijd. Jaren terug heeft een groep leden het aangedurfd om het sportaanbod van sv Oranje Wit uit te breiden met tennis. Nu het ledenbestand van de tennis vergrijst, is het tijd om ons weer aan te passen aan de huidige tijd en ervoor te zorgen dat het sportaanbod ook past bij onze ‘jongere’ leden. Het toevoegen van padel aan het sportaanbod is hier uitermate geschikt voor. 

Belangrijk voor sv Oranje Wit is dat onze vereniging toekomstbestendig is en blijft voor al onze leden. De investering in padel wordt ook gedaan vanuit dit perspectief. Enerzijds is de uitbreiding ervoor om te zorgen dat de “tennistak” behouden blijft, door de vergrijzing tegen te gaan en de tennisafdeling aantrekkelijker te maken voor onze jongere leden. Anderzijds zetten we in op nieuwe aanwas vanuit zowel de voetballende leden als nieuwe leden door de realisatie van de populaire sport padel. 

Op hoeveel nieuwe leden wordt er gerekend door de toevoeging van padel bij sv Oranje Wit?

De KNLTB rekent met gemiddeld 50 verwachte nieuwe leden per padelbaan. Met de realisatie van drie padelbanen zijn dit 150 verwachte nieuwe leden die gaan padellen. Onder nieuwe leden wordt verstaan; nieuwe leden die nog geen lid zijn van sv Oranje Wit, leden die nu voetballen of tennissen bij sv Oranje Wit en straks ook gaan padellen.
In de financiële onderbouwing is er voorzichtig gerekend met 100 nieuwe leden door de toevoeging van padel. Waarbij 50 leden al lid zijn van sv Oranje Wit (voetbal en/of tennis) en 50 leden helemaal nieuw zijn, dus van buiten sv Oranje Wit komen. 

Wat gebeurt er met Jan J. Scheepbouwer Court als er op tennisbaan 5 drie padelbanen komen?

Het succes van de toevoeging tennis aan het sportaanbod van sv Oranje Wit vertaalde zich in een grote toename van leden. In de piek waren er bijna 500 tennissende leden en werd besloten om een extra tennisbaan aan te leggen. Door de inzet van Anton Kweekel en in goed overleg met Rex Scheepbouwer werd het financieel haalbaar om tennisbaan 5 te realiseren. De enige voorwaarde was dat de tennisbaan naar zijn vader en erelid van sv Oranje Wit Jan J. Scheepbouwer vernoemd zou worden. In 2008 is tennisbaan 5 met de naam Jan J. Scheepbouwer Court geopend. 
Inmiddels 13 jaar verder is tennisbaan 5 na goed gebruik afgeschreven en aan vervanging toe. Ook is het ledenaantal teruggelopen naar 255 tennissende leden. Als tennisbaan 5 wordt vervangen door drie padelbanen, zal de naam worden aangepast naar Jan J. Scheepbouwer Courts. Op deze manier blijven we onze waardering uiten voor wat de heer Scheepbouwer voor sv Oranje Wit heeft betekend. 

Is er nog wel voldoende ruimte om vrij (recreatief) te tennissen op vier tennisbanen?

Op dit moment zijn er 255 tennissende leden bij sv Oranje Wit. De landelijke trends in tennis waren de afgelopen jaren een terugloop in ledenaantallen en vergrijzing in de tennissport. Afgelopen jaar was er sinds 15 jaar voor het eerst een lichte stijging in het aantal KNLTB-leden te zien. De voornaamste verklaring is dat tennis als een van de weinige sporten tijdens corona te beoefenen was. Veel voetballers, hockeyers en korfballers zijn (erbij) gaan tennissen omdat de ‘eigen sport’ even niet beoefend kon worden. Een andere verklaring is de explosieve toename van padel; in de afgelopen zeven maanden is het aantal padelspelers gegroeid van 20.000 naar 75.000. 

De KNLTB rekent landelijk met een tennisbaancapaciteit van 70 tot 90 leden per verlichte tennisbaan. Dit betekent dat er bij sv Oranje Wit momenteel ruimte is voor 350 tot 450 leden om te tennissen.  Sv Oranje Wit heeft nu een gemiddelde baanbezetting van 51 leden per tennisbaan. Dit ligt lager dan het gemiddelde in Dordrecht van 57 leden per tennisbaan. In de Tennisvisie Dordrecht wordt gesproken van een overschot aan tennisbanen in Dordrecht en is het advies om het aantal tennisbanen terug te brengen. Bij sv Oranje Wit is het volgens alle richtlijnen prima mogelijk om met het huidige ledenaantal op vier tennisbanen te tennissen. Het is bij sv Oranje Wit verplicht om het digitale afhangbord te gebruiken, helaas gebeurt dit zelden. Om deze reden is er geen onderbouwd overzicht van het aantal afgehangen uren voor vrij tennis. Wel leert de ervaring ons dat de tennisbanen maar zelden maximaal bezet zijn.

Is padel alleen voor leden of worden de padelbanen ook beschikbaar gesteld voor niet-leden?

Het sportlandschap is aan het veranderen door trends als individualisering, consumentisme en flexibilisering. De sportdeelname stijgt al jaren, maar het aantal lidmaatschappen bij sportverenigingen neemt af. Het Sociaal Cultureel Planbureau voorspelt dat het aandeel van de bevolking dat lid is van een sportvereniging zal dalen van de huidige 33 procent naar 19 procent in 2030. Er is een aardverschuiving te zien van het traditioneel ‘georganiseerd sporten’ bij een vereniging naar het ‘anders georganiseerd’ sporten. 

Flexibele lidmaatschappen zijn een manier om als sportvereniging toekomstbestendig te zijn en te blijven. Het zogenaamde ‘Pay per Play’ is een laagdrempelige manier voor (Dordtse) sporters om kennis te maken met padel en de sportvereniging. Ook draagt het bij aan de betaalbaarheid van padel voor de leden door extra inkomsten. Om de beschikbaarheid voor de leden in balans te houden is er voor gekozen om te werken met een vast percentage van 60 tot 40 procent van de padelbanen voor leden en niet-leden. Dit betekent dat 40 procent van de beschikbare padelbanen gebruikt kan worden voor niet-leden die als consument willen padellen tegen hogere kosten dan de leden (60 procent).

Wat zijn de kosten voor leden  om te padellen bij SV Oranje Wit?

Het lidmaatschap is sinds dit seizoen (2021) modulair opgebouwd bij sv Oranje Wit. Alle leden betalen een basislidmaatschap voor sv Oranje Wit van 81 euro en kunnen vervolgens een module voetbal of tennis toevoegen. De module padel kost 100 euro voor leden naast het basislidmaatschap van 81 euro. Voor dit bedrag kunnen leden onbeperkt afhangen middels het digitale afhangbord en padel spelen gedurende het hele jaar. Op dit moment is het bestuur zich aan het buigen over het vraagstuk of leden die meerdere modules afnemen wellicht een stapelkorting kunnen krijgen.

Worden de padelbanen geëxploiteerd door een derde partij?

Om de businesscase financieel rond te krijgen is het verdienmodel opgebouwd uit twee verschillende componenten. Inkomsten uit lidmaatschappen en pacht door een huur middels een derde partij. In de huidige situatie is er met Maximus Tennis ook een derde partij met professionele tennisleraren die de tennislessen verzorgen. De padelbanen zullen 60 procent van de tijd beschikbaar zijn voor de leden en 40 procent voor de derde partij.  Deze derde partij is vrij om invulling te geven binnen deze 40 procent, denk hierbij aan verhuur van padelbanen aan niet-leden, padellessen, clinics en events. In goed onderling overleg kunnen er binnen de overeenkomst ook toernooien en (competitie) wedstrijden georganiseerd worden voor leden door de derde partij. 
Op dit moment zijn er gesprekken met drie verschillende partijen die interesse hebben om de padelbanen te exploiteren. 

Kunnen padellers gebruik maken van materiaal als rackets en ballen?

Rackets en ballen kunnen gehuurd worden door padelspelers.

 

Stem uitbrengen

Tijdens de extra ALV op 7 december kun je je stem uitbrengen. Wil je niet wachten tot die tijd, of kun je niet aanwezig zijn bij deze online ALV, breng dan nu alvast online je stem uit

Help elkaar een handje! 

Ken je iemand die het lastig vindt om een digitale ALV te volgen en dit wel zou willen? Help dan een handje! Dat kan bijvoorbeeld door deze persoon even te helpen inloggen op de avond zelf. Of print dit stemformulier voor hem/haar uit en breng het even langs. Een papieren ingevuld stemformulier kan tot en met 7 december worden ingeleverd bij het wedstrijdsecretariaat van Oranje Wit. Kunnen we jou, of iemand die je kent, vanuit de club ondersteunen bij het digitaal volgen van de ALV en/of digitaal stemmen? Neem dan gerust even contact met ons op via secretariaat@oranjewit.nl.